Ampumatoiminnan historiaa Levon metsästysseurassa

Ampumatoiminnalla seurassa on pitkät perinteet. Ensimmäiset 10-kiekon haulikkokilpailut seura piti jo toisena toimintavuotenaan 1932. Uuno Ulvion kirjoittaman seuran 50-vuotis historiikin perusteella ampumatoiminta alkuvuosina rajoittui savikiekkojen ammuntaan heikolla heittimellä ja heikoilla haulikoilla ilman varsinaista ampumarataa. Savikiekotkin ilmeisesti valmistettiin pääosin Ulvion toimesta. Ensimmäiset kiväärikilpailut pidettiin 1940, ja historiikin mukaan lajina oli ”5 laukausta 100 metrin matkalta 10 sekunnissa”. Melkoista pika-ammuntaa! 50-luvun alkupuolella tuli muotiin myös riistapolkuammunta, ja seurakin hankki Harjavallasta kuvat ja järjesti kilpailuita.

Ensimmäinen varsinainen ampumarata rakennettiin 1954 ja oli skeet-rata, joita tuohon aikaan ei koko maassa ollut monia. Ensimmäisissä kilpailuissa ammuttiin 12 kiekkoa, kaksoiskiekkoja tuohon sisältyi 2 ja voittajan tulos oli 9 kiekkoa. Radan valmistuttua haulikkoammunta oli ilmeisen suosittua seurassa, ja historiikista löytyy maininta että Yli-Houhalan suolla olisi ollut toinenkin skeet-rata jolla järjestettiin jopa kansallisia kilpailuita.

Seuran ampumatoiminnan varsinainen kohokohta varmasti oli vuonna 1957, jolloin Levon radalla järjestettiin skeetin Sm-kilpailut. Kilpailijoita oli 20, ja yleisöä yli 200. Nykyisin tilanne on päinvastoin. Paikallinen ampumaseura, Etelä-Satakunnan ampujat (nykyinen Vammalan Seudun Ampujat) voitti joukkuemestaruuden!

Trap-rata valmistui 1967.

Hirvirata Levolle valmistui vuonna 1968. Kilpailutoiminta oli myös hirviradalla varsin vilkasta, ja radalla järjestettiin piiri-, rhy- ja seuratason kilpailuita. Myöskin hirvenhiihtoja ja –juoksuja alettiin järjestämään.

Vielä 1980-luvulla ampumatoiminta Levolla oli vilkasta, ja kilpailuita järjestettiin kaikissa lajeissa. Vammalan Seudun Ampujien Matinsuon ampumakeskuksen valmistuttua ampumatoiminta Levolla alkoi hiipua. Järjestettiin lähinnä omia kilpailuita ja yleisiä hirvenjuoksuja. 

Lopullisesti ampuminen Levon radalla loppui 2006 uusien ympäristölupavaatimusten myötä. Nykyisin seura järjestää kilpailunsa Matinsuon ampumakeskuksessa.

Seurassa on ollut, ja on edelleen Sm-tason ampujia jotka ovat saavuttaneet useita mitaleja Metsästäjäliiton ja Ampujainliiton mestaruuskilpailuissa.  Seuran jäsenet osallistuvat myös aktiivisesti seura- rhy- ja piiritason kilpailuihin, ja menestystä näistäkin tasaisesti tulee.